“Stemkleur” geeft het woord aan Gentse nieuwkomers

IN-Gent, het agentschap dat het inburgerings- en integratiebeleid uitvoert voor de stad Gent, stelt met trots de podcast “Stemkleur” voor. Dagelijks komen er bij IN-Gent heel wat nieuwe Gentenaars over de vloer, elk met een eigen verhaal. Vanuit de ambitie om deze verhalen te delen met een groter publiek, groeide het idee om de nieuwkomers aan het woord te laten in een podcast.

In deze podcast komen we meer te weten over hoe nieuwkomers een nieuw leven uitbouwen en hoe ze hun leven in Gent ervaren. Inhoudelijk worden er geen restricties opgelegd, wat zorgt voor een verzameling van kleine en grote verhalen van nieuwkomers, elk met een eigen stemkleur. Op die manier weerspiegelen de afleveringen ook de superdiversiteit van de doelgroep, niet alleen wat herkomst betreft, maar ook qua vertelstijl, geslacht, leeftijd…

Een van de nieuwkomers aan het woord in “Stemkleur”, is Fatou. In 2010 is ze naar België gekomen vanuit Senegal, waar ze als arts werkte. Ze vertelt over haar parcours om haar ambitie ook in Vlaanderen waar te maken, waarvoor ze kleine en grote hindernissen moest overwinnen. Ze maakte haar opleiding tot arts aan de Universiteit Gent af, wat betekende dat ze zich het Nederlandse vakjargon in een sneltempo moest eigen maken en dat ze als mama tussen jonge studenten in de aula moest plaatsnemen. Er waren momenten dat ze bijna de moed verloor maar toch hield ze vol, ook wanneer ze tijdens stages en vormingen herhaaldelijk stereotyperend behandeld werd. Zonder confrontaties uit te weg te gaan bleef ze zichzelf aanmoedigen er ‘iets positief van te maken’. En die positiviteit voel je nog lang na het beluisteren van haar verhaal nazinderen.

Ook Afira Bashir vertelt haar verhaal in de podcast. In Afghanistan, haar thuisland, maakte ze educatieve programma’s voor BBC Afghanistan. Naast haar professionele ambities, vertelt Afira ook over de dagdagelijkse beslommeringen als anderstalige nieuwkomer. Bijvoorbeeld over hoe de ongemakkelijke eerste ontmoetingen met de buurvrouw na verloop van tijd uitgroeiden tot warme ontmoetingen.

De podcast vind je terug op: https://stemkleur.be/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.